Ny vecka, nya middagar…

Hej!

 

Hoppas helgen varit bra.

Tänkte faktiskt skriva en veckomatsedel till er, helt i italienska tongångar men med svenska råvaruinslag också- vad sägs om det?

 

Måndag

Färsk, fylld pasta di Matilda ricotta/spenat

med enkel smörsås, kryddad med salvia och färskriven parmigiano reggiano. Tar 15 minuter att göra.

Tisdag

Pestoöverbakad lax med broccoli alla pugliese(dvs broccoli, vitlök, chili och extrajungfruolivolja- koka eller micra den frysta broccolin först). Tar 25 minuter att göra.

Onsdag

Matig tonfisksallad med lättorkade körsbärstomater, sardeller och liguriska oliver och kokta ägg. Välj en härlig grönsallad(roman-rucola-maché) och ha i ovan nämnda ingredienser samt gör en dressing på extra jungfruolivolja(Monini), balsamvinäger(Acetum), Salamoia Bolognese och svartpeppar. En bit bröd till är aldrig fel. Tar 10 minuter att göra.

Torsdag

Italienska pannbiffar med valfri färs, färsk ricotta 250 gr, 1-2 ägg, basilika, svartpeppar, oregano och riven parmesan. Blanda allt och gör fina runda pannbiffar av smeten. Stek pannbiffarna på medelvärme och när de är mer eller mindre klara häll över en burk Mutti pizzasås eller annan Mutti tomatprodukt och låt puttra i ytterligare 8-10 minuter på svag värme. Servera med en blandsallad där även skuren fänkål ingår eller selleri, beroende på preferens. Tar 30-35 minuter att göra.

Fredag

Spaghetti med Vongole blir fredagens mysmat. Här behövs spaghetti, extra jungfruolivolja,vitlök, persilja, vitt vin, ett uns chili(om man vill), fina vongole eller hjärtmusslor. Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet, vi har jättefin KRAV-spaghetti från Dolomiterna, som håller al dente kokningen perfekt. Under tiden som pastan kokar, gör man vongolesåsen genom att bryna den delade vitlöken(2-3 klyftor) i oljan, tillsätta den hackade och färska persiljan, chilin och lägga i musslorna, när pannan/kastrullen är het. Rör runt- lägg på locket- avvakta några minuter- rör runt igen och häll över ett glas vitt vin. Se så att alla musslor öppnar sig och häll på lite av kokvattnet pastan ligger i.

Durka av den al dente färdiga pastan och häll i i musselkastrullen och rör runt. Toppa med lite persilja och servera omedelbart. Tar 20 minuter att göra.

I glaset passar Sella & Moscas Cuvée 161 ypperligt till.

Lördag

Salsiccia med rosmarinstekta potatisar och het tomatsås blir lördagens "Mello-meny", då Mello tagit sig till Malmö för ytterligare en deltävling. Köp salsiccia från Matric- Salumeria eller från Veroni. Finns som naturell, chili eller rustica(med lite fänkålssmak), salsiccian steks/halstras i pannan och de rosmarinstekta potatisarna görs i en annan stekpanna. Krydda de klyftade potatisarna med färsk rosmarin, svartpeppar och Salamoia Bolognese. Den heta tomatsåsen görs på Mutti dadeltomater eller Mutti körsbärstomater, där tomatprodukten kryddas med färsk röd chili och en aning balsamvinäger, låt tomatsåsen koka ihop/koka in så den blir ganska tjock. Servera den stekta salsiccian med de rosmarinstekta potatisarna och den heta tomatsåsen. Tar 35-40 minuter att göra.

I glaset passar Sella & Moscas Tanca Farrá ypperligt till.

Söndag

är ju en vilodag, så här tänkte jag mig något väldigt enkelt och väldigt bekvämt, nämligen olika italienska antipasti!

Köp hem skivad chark(parma, bresaola, salame Milano, Zia, spianata, romana,Mortadella,Coppa, Culatello), goda, italienska ostar(taleggio, gorgonzola, pecorino, parmigiano), inlagda grönsaker, brödpinnar(bruschettine, crocchini, grissini) och fikon -eller päronmarmelad till ostarna samt buffelmozzarella och söta tomater. Gör en Caprese först, lägg sedan  fram den skivade charken på ett fat, lägg ostarna på en ostbricka med marmeladburken bredvid och durka av de inlagda grönsakerna från oljan(oljan kan behållas) och servera allt som plockmat. Så gott, så enkelt. Tar 10-15 minuter att göra.

I glaset passar Valpolicella Ripasso, Mondo ypperligt till.

Trevlig, italiensk veckomeny, hälsar jag er!

/M

3 Responses to “Ny vecka, nya middagar…”


Leave a Reply